We kunnen elke keer goed gebruik maken van de wisselende weersomstandigheden.
De vorige keer vertelde ik dat we niet op het bevroren meer kunnen vanwege de instromende rivier,
Nou, nadat het de 2e week van februari erg koud is geweest , we hadden de hele week ´s ochtends tussen de -16 en -18 en overdag rond de -7, is ook de instromende rivier dichtgevroren en kunnen we zonder gevaar op het meer.
Het ijs op het meer is overal minimaal 20 cm dik. (Friesland zou er jaloers op zijn geweest)
Vanwege het feit dat we op het ijs van het meer kunnen hebben besloten om onze werkzaamheden in huis neer te leggen. En weg is onze planning.
Want sinds afgelopen vrjdag middag zijn we groot onderhoud gaan plegen aan de waterkanten bij het meer.
We kunnen momenteel staand op het ijs overal gemakkelijk bij.
De meeste kleine boompjes aan de waterkant zijn afgezaagd, alle stammetjes en takken hebben we vanaf het ijs op de kant gegooid.
Zondag was het nog steeds bere koud, we waren klaar met het ´kleine werk´ , de grote dode bomen rondom het meer en op het eiland waren aan de beurt.
een dode populier van 20 meter die aan de waterkant bij de weide stond was de eerste die sneuvelde. Het was onze test case of het ijs sterk genoeg was om een boom erop te laten vallen. Het ging goed.
De volgende was de Exoot.
Nadat we op internet verschillende naaldverliezende bomen hebben bekeken zijn we tot de conclusie gekomen dat deze exoot een cypres (waarschijnlijk een watercypres) is.
De Cypres stond vlakbij de eerste sluis van ons meer(gerekend vanaf de weg)
Bij dergelijke grote bomen begin je met het opschonen en weghalen van obstakels rondom de te zagen boom zodat je een vlucht pad hebt als hij om gaat.
Een groot deel van de top was in december door een storm al bij de sluis in het water gevallen, de boom was dood, er groeide zwammen op.
Eerst wordt er een wigvormige inkeping gemaakt, hoe en waar die gemaakt bepaalt hoe de boom in principe zal gaan vallen.
Hij valt loodrecht op de inkeping.
Rondom de boom wordt een zaagsnede gezet waarbij je een rand bij de wigvormige inkeping heel laat zodat het scharnierpunt behouden blijft.
De zaagsnede is hoger dan de inkeping waardoor de boom ook niet opeens kan terugschieten als hij valt.
het scharnier punt is gezaagd, een aantal ijzeren wiggen zijn in de boom geslagen.
De wiggen zijn misschien niet zo goed zichtbaar, ze zitten aan de rechterzijde van de boom
Je zaagt een stuk van de boom in, slaat er een ijzeren wig in , zaagt weer een stuk, weer een wig er in en ga zo maar door.
De wiggen zijn vaak oude bijlkoppen.
Een van de redenen dat je telkens een wig in de zaagsnede slaat is om te voorkomen dat je zaagblad van de kettingzaag niet vast komt te zitten.
Een andere reden is dat je zo heel gecontroleerd een boom kan laten vallen en dus ook op tijd weg kan komen.
Het resultaat, een omgezaagde Cypres met een diameter van 1 meter
Keurig net nog langs het meer op de kant gevallen.
De restant top van 10 meter is helemaal uitelkaar gespat, de boom was al lang dood en fors aangetast door zwammen. De enorme stam is goed bruikbaar.
Het is prachtig hout oersterk hout voor tuinmeubels en bruggen. Doel is dan ook om er balken en planken van te laten zagen bij de zagerij en vervolgens ´bearchairs´ te maken
Dat zijn de comfortable houten stoelen met de brede leuningen, oorspronkelijk uit Canada vandaan, de echte worden van Cederhout gemaakt.
Twee bomen aan de andere kant van de sluis moesten er ook aan geloven.
Ze waren hol geworden aan de onderzijde.
Bij deze bomen het hetzelfde proces, alleen omdat de boom naar de verkeerde kant overhelde moet je de zwaartekracht een beetje helpen door de lier van de landrover vast te maken aan de boom
Zorgen dat de landrover niet in de buurt van de boom staat.
Inkeping in de boom maken, lier onder spanning zetten en vervolgens de boom inzagen.
Door de lier onder spanning te houden kan je de boom vrij gecoordineerd laten vallen in de richting die je wil, op het meer dus.
En soms gaat het bijna vanzelf.
De enorme Douglas van 35 meter hoog stond al helemaal schuin richting het meer.
De grond rondom de boom was in de loop der tijd omhoog gekomen. Dat is een van de tekenen dat hij niet goed meer geworteld is en dat hij bij een zware storm mogelijk om kan gaan.
Hij helde al fors over, met weinig moete kwam hij met een enorme dreun op het meer terecht.
Het eiland is ontdaan van alle kleine boompjes en ziet er nu weer echt uit als een eiland. Ook hier ligt heel veel op te stoken hout.
Op het eiland moest ook nog 1 dode boom om,
De foto is net voor de inpact op het ijs, de top is daarna uitelkaar gespat.
Al die bomen kwamen met enorme dreunen op het meer, zonder enig probleem overigens. Ik zit hier op de boom, geen deuk te zien in het ijs. De instromende rivier is op nog geen 4 meter bij mij vandaan.
Alle takken en kapotte top is al van het ijs gehaald
Het voorbereiden is wat werk, het omzagen gaat vrij snel maar dan het opruimen, dat is een bereklus.
Op het ijs werden de bomen stuk voor stuk ontdaan van hun takken, daarna in hapklare brokken ( zoals wij dat noemen) van rond de 8 meter gezaagd.
Dezelfde boom wordt nu afgevoerd.
Met de landrover en lier worden de boomstammen over het ijs naar de kant gesleept, dat gaat zo snel en makkelijk over ijs en het was zo leuk werk
Het is spelen op het ijs.
In totaal hebben we 7 grote bomen omgezaagd, van het meer gesleept en alle takken op de kant gebracht.
Binnenkort gaan we een aantal boomstammen naar de houtzagerij brengen, het wordt onze nieuwe voorraad hout.
Wat nu nog rest is gedurende een paar dagen een groot vuur maken en alle ´takkenzooi´ opbranden.
Deze opschoonactie rondom het meer heeft groot resultaat, de laatste keer dat we zo een actie hebben gedaan was in 2006.
Het was 4 dagen werken en nu zijn we gestopt.
Afgelopen maandag avond is het gaan sneeuwen en sinds dinsdag is de dooi aanval gekomen.
En op onze bovenverdieping.boven gebeurt er ook nog steeds van alles.
We hebben de ondervloer in onze slaapkamer gelegd, geisoleerd in Annabelle haar kamer, electra aangelegd in Julius zijn kamer, reparatie stuucwerk verrricht.
Bij Annabelle en David lgt al jaren mooie oude eikenhouten vloer en omdat we die door willen leggen naar onze slaapkamer toe ( die aan het eind van de gang is) hebben we besloten om de gang eerst aan te pakken.
Een aantal deurposten zijn helemaal kaal gemaakt, stuucwerk is nagelopen en gisteravond hebben we al het stuucwerk van de gang gelatexed.
En eindelijk gaan we beginnen aan de vloerdelen die al jaren op onze gang gestapeld liggen. Startend vanaf David zijn kamer, de gang, richting onze slaapkamer.
We raken dan toch na 8 jaar onze rammelende , loszittende tegelvloer van de gang en onze slaapkamer kwijt. !!
Want de afgelopen week waren we veel dagen kwijt aan andere werkzaamheden ( 4 dagen bomen omzagen, 1 dag Lyon) en ´s ochtends met de kou hadden we het druk met alles vorst vrij te houden. De wasmachine is even bevroren geweest, de zwanenhals van onze boiler waarvan een afvoer via de schuur loopt is bevroren. Op zich ook prima te overzien. We hebben gelukkig geen enkele schade van de koude opgelopen. En nu is bij ons ook de dooi ingetreden
Als laatste nog even onze stoere honden.
Vivaldi, (onze kruising Sint Bernhard met mix Labrador) struint hier op het ijs rond bij het moeras gedeelte.
Duchesse (onze Leonberger) op haar best.
De welbekende onnozele blik met in dit geval ´wat moet ik met dat ijs´
Zij is overigens degene die volop op het ijs banjert.
Hartelijke groet,
Matthew & Jitske