Het winterklaar maken gaat langzaam maar zeker in oktober door.
We hebben nog steeds volop gasten.
Julius, onze zoon, is stapels hout aan het wegwerken.
Dit is maar 1 vrachtwagen hout
In de afgelopen zijn er 6 vrachtwagen met elk 6 kuub droog eikenhout (50 cm lang) geleverd. Dat is veel, maar bij een stevige winter hebben we dat hard nodig.
In ons huis draait bij koud weer de grote houtkachel in de woonkamer, de houtgestookte kachel met oven in de keuken en eventueel de houtkachel in onze slaapkamer. Per dag gaan er dan makkelijk 3 kruiwagens stookhout doorheen.
Dan moet de kou uit de chambres d´hotes blijven, dus stoken we daar de kachel op de begane grond en de kachel in de Chambre de MUSY. Door boven alle andere deuren van de chambres d´hotes open te houden blijft het rond de 6 graden.
Dit jaar komt daar dan ook nog eens het jachthuis bij. Waarschijnlijk zullen we daar ook de houtkachel regelmatig laten branden.
En.... zodra het gaat sneeuwen gaan we met het hele gezin de hottub uitproberen
Ook daar hebben we hout voor nodig.
Die 36 kuub kunnen we goed gebruiken.
Tot op heden hebben we het makkelijk, het is inmiddels 24 november en we hebben alleen de houtkachel in de woonkamer zachtjes branden.
In de hele maand oktober hebben we 2 nachten vorst
We mogen echt niet mopperen.
Voor de winter verandert ons uitzicht vanuit onze woonkamer op de duiventil.
Dit was na de eerste nachtvorst van deze winter.
De volgende ochtend rond 8 uur met lichte vorst EN mist was de buurman het mais aan het oogsten. Je ziet de tractoren nauwelijks
Ons uitzicht vanuit de woonkamer is daardoor nu ook ´winterklaar´
Nadat het mais geoogst is mogen de koeien op het land de resten opeten, daarna blijft het uitzicht tot vroeg in het voorjaar zo. De koeien gaan bij de eerste echte kou op stal. Wat dan overblijft is een kaal veld, met de fraaie duiventoren op de achtergrond.
Maar het uitzicht is nooit saai om naar te kijken.
Een andere winter actie is het oogsten van de appels bij een vriend in Saint Leger sur Dheune. Hij was op vakantie en we mochten deze keer alles plukken. Omdat er zoveel te oogsten was ( 5 appelbomen) hebben we een ander systeem bedacht.
Grote stukken zeil onder de boom, Matt duwt met een stok tegen takken en als het goed is vallen alle appels naar beneden op het zeil
Het was een leuke klus. We hebben in een middag in totaal 25 kratten appels ´geplukt´. Het grootste deel hiervan is voor de paarden.
Zij krijgen in de winter ´s ochtends en ´s avonds biks met stukken appels. Voor de rest maken we er taart en appelmoes van. Alle kratten staan in een van de gewelfde kelders onder ons huis, volledig vorst vrij. Het enige wat we moeten doen is af en toe controleren op rotte appels. Zo kunnen we de voorraad tot zeker eind februari gebruiken.
Tja en dan Napoleon/Nappie onze stoere teckel. Hij is eind september gepromoveerd tot echt lid van de Poventud familie.
Reden. Tiger, onze kater, was buiten, Napoleon glipte naar buiten, wilde achter de kater aan racen maar ...... kwam wonder boven wonder terug toen we hem riepen.
Als beloning zijn we naar de veearts gegaan en is hij nu gechipt met............. als vaste woon- en verblijfplaats: Chateau de Digoine.
Het gaat al een stuk beter ook al moet hij binnen nog steeds aan een lange lijn vanwege zeer onaardig gedrag naar de Tiger en Floortje.
Maar toch..... Napoleon ligt met een lange lijn te kijken naar Tiger die de teckel volkomen negeert en rustig aan de overgebleven brokjes van Napoleon knabbelt.
Hij kan makkelijk bij de kater. We denken dat het met de tijd in huis ook allemaal goed zal komen.
We hebben een lichtgevend halsbandje voor Nappie gekocht, het jachtseizoen is namenlijk begonnen en volgens onze buurvrouw zou hij als hij in het bos los loopt wel eens in de verte voor een haas aangezien kunnen worden. (zeker omdat de jagers wel van een glaasje in de ochtend houden)
Het is ook 1 van de redenen dat wij knal oranje baseball petjes hebben ingeval iemand op zondag in het bos gaat wandelen.
En dan het weerbericht.
Het weerbericht bijhouden voor de in aantocht zijnde winter is belangrijk voor ons
Het lijkt onzin maar het weer kan hier in de winter vrij snel omslaan. Dan kunnen we maar beter voorbereid zijn.
Dit is de link waar we veel op kijken.
http://france.meteofrance.com/france/meteo?PREVISIONS_PORTLET.path=previsionsville/714500
dit geeft het weerbericht aan voor de aankomende dagen voor Saint Martin de Commune
Rechts bovenaan zie je de kaart van Frankrijk, als je ´consulter la carte´ aanklikt kom je op het het overzicht met de Vigilance.
Daarna kan je een gebied of departement aanklikken en kan je het nationale of regionale bulletin lezen.
Sinds 2001 bestaat het Vigilance systeem.
Het is een weer waarschuwingssysteem om op nationaal,regionaal of departementaal af te geven.
Code groen en geel is niets aan de hand.
Vigilance orange weten wij inmiddels is oppassen geblazen.
Vigilance rouge hebben wij in ons departement nog nooit meegemaakt. maar eigenlijk komt het er dan op neer dat je je niet meer verplaatsen mag.
Er waren tot 2011 een vast aantal icoontjes die per departement vanaf code oranje afgegeven worden:
orage (zwaar onweer)
vent violent (zware storm)
grand froid (-18 of meer)
neige-verglas (zware sneeuwval en gladheid)
avalanches (lawine gevaar.)
Wij hebben de afgelopen 8 jaar heel regelmatig code orange gehad.
Vooral de Neige Verglas en Orage waren heftig en dan niet te vergeten de aantal zware stormen met vent violent met o.a. een kleine tornado door het bos gaand.
(40 bomen van meer dan 30 meter om) maar ook de grand froid is ons niet bespaard gebleven.
Het milde weer kan zomaar omslaan (vorig jaar viel de eerste sneeuw 26 november) en dan wordt een Vigilance melding met code orange voor ons belangrijk.
Als het vigilance orange is voor Neige-verglas komt de schoolbus ´s ochtends niet, of komen de kinderen op last van het departement eerder met de schoolbus naar huis.
Heel soms wil de school geen enkele verantwoordelijkheid nemen en moeten we zelf de kinderen met de landrover ophalen.
Ook voor de paarden is het belangrijk zodat we weten wanneer ze echt naar de stal op de binnenplaats moeten. Want ze staan de hele winter buiten in de grote weide bij het meer en gaan alleen bij heel extreem weer naar binnen.
In dat laatste gaan we nu veranderen brengen voor onze bolle beertjes Titan en Troy. Onze eerste echte klus na het seizoen wordt een Abri (een schuilschuur) maken in de weide bij het meer.
Met opzet daar omdat die weide veel droger is dan de weide voor het kasteel.
Zo kunnen de vriendjes ook bij erg nat weer of sneeuwval zelf beslissen of ze willen schuilen.
Aangezien onze vriendjes vrij stevig zijn moet de schuur ook stevig worden.
Half oktober zijn we naar de gemeente gegaan om te informeren wat de mogelijkheden waren en hoe het met vergunningen zit.
Het was vrij simpel , tot 20 m² hoef je geen vergunning aan te vragen, de burgemeester zei alleen maar
´ ik neem aan dat jullie iets fraais neerzetten, de opening van de schuilschuur hoort op het oosten te zijn.´
Een schuilschuur is aan 3 zijden dicht, 1 zijde open zodat de paarden zelf kunnen besluiten wanneer ze er in willen.
We gaan er na onze paar dagen vakantie mee aan de slag.
En als laatste nog even foto´s van een deel van het kasteel wat wij niet aan gasten laten zien.
We waren op zoek naar een ijzeren rond rooster voor het jachthuis en komen dan op plaatsen waar we anders liever niet vaak komen.
een van de kamers in het jonge gedeelte ( bij de ronde torens)
Het behang heeft het wapen van de MUSY.
In diezelfde kamer een fraaie schouw met hetzelfde wapen.
We moeten deze schouw gaan redden omdat we problemen hebben met het plafond waardoor het al deels naar beneden komt zetten.
En dan ook goed nieuws
Deze kamer bevindt zich achter de ruimte waar tot juli dit jaar een nare lekkage in het dak zat. Het regenwater werd opgevangen door grote bakken die we regelmatig leeggooiden Toch was dat niet best voor de omliggende vloer, die was eigenlijk altijd nat. De vloer naar die kamer is goed gedroogd.
Het is de kamer in de grote vierkante toren. Als je de trap op gaat naar de eerste verdieping , gelijk links af (rechtsaf ga je naar de kamer met het servies)
Er staan nog veel bruikbare spullen.
Alle moeite was niet voor niks, we hebben een mooi rooster gevonden , wat wel wat aanpassing nodig had.
Hartelijke groet,
Matthew & Jitske