Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


de historische paardenbak , koud , orangerie

13/02/2015
13 februari 2015

Tot onze verbazing belde vorige week (zondag avond) de buldozer man op. hij had beloofd om begin februari een dag bij ons te komen werken maar ja , het is Frankrijk en daar wordt allemaal wat makkelijk over tijdsbestekken gedacht. Op zijn tijd praktisch en soms ook helemaal niet

Het goede nieuws was dat hij op maandag 9 februari met een 24 ton kraan ( en niet een buldozer) aan het werk zou gaan bij de oude paardenbak.
Hij ligt midden in het bos vlakbij de hoge weide van de paarden.
Afgelopen november hebben we met forse hulp van de knotgroep in 2 dagen een totaal overwoekerd terrein goed zichtbaar gemaakt. Alle bomen waren tot een halve meter afgezaagd zodat de hijskraan meer grip heeft om de restant boom inclusief wortels uit de grond te trekken.
Het hele verhaal kan je terug lezen in de eerdere weekmail van 19/11/2014 onderaan deze pagina.
Eerlijk gezegd geloofden we niet dat hij in 1 dag het hele terrein kon opschonen, "he proved us wrong"
Met een temperatuur van -8 begon de man met de stronken eruit te graven , tegen de tijd dat het 10 uur was, had hij een spoor van uitgegraven mega stronken achtergelaten.

De foto´s zeggen genoeg


Begin van de dag, de hijskraan volgt een logisch pad. Het lijkt een oneindige klus.



de 24 T buldozer is aan de gang, omgeven door tientallen stronken van bomen die opzich niet groot lijken, maar vergis je niet , het zijn er heel veel. Het wortelgestel is heel vlak waardoor ze nog enigsinds redelijk uit de grond te trekken zijn. Het was bere koud, hij zat er met -8 , muts op en maar graven



De kraan liet een logisch spoor van vernieling achter. Hij volgde de verhoogde wal van de paardenbak en kon zo alles logisch opgraven. Matt zaagde de stammen van de stronken. Zowiezo omdat het goed stookhout is maar de andere reden is nog belangrijker. De stronken worden nl achter de wal deels ingegegraven, deels achter de wal gelegd. Dat is al een enorme massa, elk stuk boomstam van een halve meter dat niet daarheen hoeft scheelt ruimte. Want we kwamen er al snel achter dat het heel , heel veel werd



Onze toch wel stevige landrover ziet er naast de forse buldozer uit als een speelgoed autootje. De dennenstammen werden ook allemaal net buiten de wal getild, we hebben nog even geprobeerd ze achter de landrover weg te trekken maar de ´hijskraan man´ kon het veel sneller



Zomaar een stronk je ziet nog net een deel van de rupsband en die is al best groot. De truc was proberen onder de stronk te komen met de happer lukte dat niet dan eerst naast de stronk met de happer in de grond om zo de wortels af te breken. Was hij eenmaal los , werd het overtollige grond eruit geschud en kwam de stronk op de hoop. Het gat werd gelijk weer toegedekt



Stevige stronken met een ondiep wortel gestel. Als je er langs loopt zie je pas hoe groot ze zijn;



Na de middag lunch was er al ontzettend veel opgeschoond, de laatste grote blokken eiken gingen op landrover ook daar kwam de hijskraan aan te pas. het was overigens prachtig zonnig weer maar oh zo koud



Het is zo bijzonder om na een dag zo een enorm resultaat te zien. Alle stronken zijn weg, ze liggen achter de wal aan de rechterkant van deze foto. Alle gaten , veroorzaakt door de stronken zijn aangeheeld en ook de wal zelf wordt met overtollige grond aangeheeld. Het formaat van de bak wordt nu echt zichtbaar.


Het resultaat is buiten verwachting
het hele terrein is uitgevlakt, de wal is aangeheeld, de stronken liggen achter de wal , kortom het ziet er echt uit als ontgonnen en opgeschoond terrein.

We waren moe van het hand en span diensten doen, van het lossen van 2 landrover ladingen goed stookhout, Matt van het zagen en vooral van het buiten zijn bij vrieskou terwijl je niet echt hard aan het werk kan. Het is vooral besluiten nemen en in de buurt blijven en gewoon staan werkt voor mij niet goed. Daarbij was Matt de afgelopen week niet fit inmiddels gaat het weer goed

We hadden de afgelopen tijd een ander probleem.



In de winter hebben de vriendjes nl de neiging om de bomen in hun weide te slopen. Ze knagen de schors van loofbomen, een hekwerk met lint trapte ze niet in, ze hadden al heel snel door dat daar geen stroom op stond.
Als de schors rondom over een groot stuk weggegeten is gaat de boom dood. Dit exemplaar hebben we als het goed nog net op tijd kunnen redden.
We hebben een accu met stroom op het draad gezet, sindsdien blijven ze er netjes vanaf.
En dan hadden we natuurlijk nog de enorme den die bij de entree omgevallen was. Die had een paar forse takken van loofbomen in zijn val meegenomen, die komen nu goed van pas.


Titan zet letterlijk zijn tanden in het stammetje; De volgende dag waren alle kleine takjes opgegeten en was de bast van het stammetje gepeld.


Want ter compensatie geven we ze deze takken van, ze zijn er blij mee. Inmiddels zijn ze volledig afgepeld/afgeknabbeld, nieuwe actie is dan ook dat we elke dag tijdens onze wandeling door het bos naar de vriendjes toe een forse tak uit het bos mee nemen, er ligt zat ,we komen er zo de winter wel mee door.


De omgevallen boom, schade is toch wel fors, maar..... we kunnen waarschijnlijk een deel van de boom gebruiken



Precies in het verlengde van Matt zie je de enorme totum (restant boom) die is blijven staan.



bewijs waar we altijd op moeten letten, zwammen op de stam, geen goed teken. De boom was al niet gezond meer, daarom is hij omgebroken



het was al met al een forse boom, die om is gegaan. We hebben overigens nog niets ervan op kunnen ruimen. Te veel andere dingen te doen, het staat wel op onze ´to do lijst´


Stress bij Nappie (Napoleon) onze Teckel. Want wat als je aartsvijand van weleer , Tiger de kater, pontificaal naast je op de bank komt liggen en net doet alsof je niet bestaat.



Dan doe je het zelfde, hij durft zijn hoofd niet neer te leggen, kijkt niet naar links en hoopt dat HET (de kater) vanzelf weer weggaat.
Het is nl zo. In huis is de kater echt de baas; buiten jaagt Nappie, als hij de kans heeft, op de kater en volgens ons is dit de stille wraak van de kater. En terwijl ik dit schrijf ligt Nappie nog steeds doodstil, ogen wijd open op de bank, de kater heeft zijn ogen dicht , hij weet ik deel hier de lakens uit......en hij geniet ervan.

En dan weer een stuk over de orangerie

In de wintermaanden van 2013/2014 hebben we vooral gewerkt aan de dakspanten van de orangerie. Al het hout komt van bomen die we in ons boom omzagen, naar de zagerij brengen en weer als ruwe balken en planken terugkomen. Maar dan ben je er nog lang niet.
De balken zijn bewerkt en tegen de tijd dat het chambres d´hôtes seizoen begon lag een groot gedeelte van de houtconstructie van het dakwerk in delen klaar in de schuur.


onderdeel van de queenpost , de 2 palen op de eerste etage voor de dakconstructie, het eiken met de mooie klavers erin zorgt voor extra stevigheid. Met zorg gebouwd met houten pinnen aan elkaar gemaakt. Zowel het douglas als het eikenhout is ´Digoine hout´



De dakbalken inwording met pen gat verbindingen



Het maken van de gaten voor de pen/gat verbindingen. We huren voor een dag een speciaal apparaat om de grove sleuven te maken. Vervolgens is het een kwestie van met hamer en beitel netjes afmaken


De enige op te bouwen stenen muur voor de begane grond werd gebouwd.
Het kleine inhammetje aan de achterzijde wordt de meterkast , die vanaf de buitenzijde te bereiken wordt.


de natuurstenen blokken aan het eind van de muur zijn weer aangeheeld met oude blokken van een ruine. Vastgezet met kalk/zand en lijmklemmen . Inmiddels is de natuurstenen muur aangeheeld en zijn de lijmklemmen eraf.



De lange eikenbalk ging op zin plek mbv een vernuftig systeem van rolsteigers en lieren.



De 3 dikke eiken balken zitten op zijn plek. De onderbreking met de stenen muur is de plaats waar de natuurstenen schouw met verwarmingsysteem komt, De balken zijn afkomstig van de eik die we bij de chambres d´hôtes hadden omgezaagd



Detail van stoere materialen van eigen bodem.


Hergebruik is onze sterkte, het landgoed moet daar volop in mee helpen mbv oud natuursteen, natuurstenen hoekblokken, balken/planken van om gezaagde bomen, rest hout voor de houtkachel, takken voor de paarden, acacia voor omheining palen .
Hout is allerlei vormen, gelukkig hebben we heel veel bomen doordat er in ons 6 ha bos nooit uitgedund is. We zijn zuinig op het bos en kiezen de bomen wel overwogen.

Wil je alles meer gedetailleerd nalezen over de orangerie werkzaamheden, check dan de nieuwsberichten van winter/voorjaar 2013/2014. Ze zijn terug te vinden onder aan dit bericht.

Tot zover was ik gebleven met de lezers, doordat er begin van het jaar zoveel lezers bij waren gekomen heb ik een verkort renovatie verhaal verteld over de orangerie zodat iedereen van nu af aan verder mee kan lezen.

Volgende week nieuwe foto´s van de dakconstructie op zijn plaats zetten




Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007