Nederlandse versieEnglish version

Château de Digoine

Deutsche Versionversion Française


vervolg orangerie, paardenbak

26/02/2015
26 februari
Inmiddels is het al weer eind februari, begin april zijn we weer open met de chambres d´hôtes en het Jachthuis.
We zijn ons langzaam maar zeker aan het klaar maken voor het seizoen.
We werken aan van alles.

Het weer is een stuk milder geworden , het vriest nog steeds regelmatig maar toch , we hebben af en toe ook al heel zonnige dagen ( en dan weer bakken met regen) Kortom we passen al ons werk aan aan het weer.

Maar we zijn ook nog steeds bezig met het paardenbak project. het gaat goed. In Epinac vonden we acacia palen die volgens het mannetje, waar we ze kochten, gezaagd waren bij " la bonne lune" . Het heeft te maken met de sapstromen in de boom. Als je zaagt met de goede maanstand heb je sterk hout. Er werden 90 ruw gespleten palen aan huis geleverd waarvan een aantal misschien niet echt bruikbaar waren maar dat gaf niet.
Al met al hadden we rond de 60 stevige palen nodig.
Een deel van de ondersteunings palen zijn van onze eigen voorraad van onze eigen bomen.


De bak midden in het bos maar wel vlakbij de hoge weide van onze trekpaarden. Alle palen liggen tegen de wal aan en afgelopen week zijn we er mee aan de gang gegaan



Afgelopen woensdag hebben we voor een middag een gatenboor gehuurd. Annabelle had alle gaten gemarkeerd , de palen komen om de 4 meter met in de hoeken nog een extra paal bij 2 meter. De acacia palen zijn 2 meter lang en gaan ongeveer 40 cm de grond in , waar het kan dan. Want 1 lange zijde was een drama, Het granieten plateau waar ook onze huizen rotsvast op staan, kwam hier redelijk dicht aan de oppervlakte. Er moetsen daarom extra ondersteunings palen gezet worden.



Na de gatenboor ben je er nog niet. De palen krijgen we verder de grond in door de lier van de landrover en een stuk band te gebruiken. De palen staan op een hoek van 12 graden. Met opzet want op deze manier kan je je benen niet zeer doen als je paard vlak langs het hekwerk loopt. De paal die al in de grond staat is er ter ondersteuning.



Vandaag zijn we een heel eind gekomen. De bak is groot 21 meter breed en ongeveer 54 meter lang. We hebben een stuk afgezet van 44 meter lang en dan hebben we nog een apart stuk afgezet van 10 meter bij 21 meter. Onze vriendjes zijn nl erg aan elkaar gehecht en dan kunnen we 1 van de paarden even in het voorste gedeelte ´parkeren´ als we de ander aan het trainen zijn.



Vivaldi ziet er zienderogen ouder uit, schijn bedriegt. Hij is vol energie, springt zonder moeite in de achterbak van de landrover en is overal bij.
Gelukkig maar (hij is al 11.5 jaar oud en dat is best oud voor een grote hond)


Morgen gaan we verder. Er is een goede reden dat we een stevig hekwerk neerzetten. Titan , de witste van de 2, heeft de neiging om zomaar spontaan tijdens longeren er van door te gaan en dat is geen goed idee met een paard van 1000 kilo. We zullen fors moeten gaan trainen voordat hij dat afgeleerd heeft.

Tja en dan hebben we afgelopen week ontzettend veel werk gehad aan de omgevallen boom . De top is verzaagd en opgeruimd, de stam hebben we ontdaan van alle takken ( was 2 middagen werk ) en verder klaargemaakt zodat hij naar de houtzagerij kan. Wanneer ? Dat moeten we even kijken wanneer de zagerij en wij tijd hebben.

In 2013 hebben we bij een oude bouwmaterialen bedrijf een natuurstenen schouw gevonden die groot genoeg is voor de orangerie.



We gaan voor de orangerie een verwarmings systeem gebruiken op hout die warme lucht door het huis voert. Ongeveer het zelfde systeem als in het Jachthuis.
Een kachelsysteem met daarbij ook de mogelijkheid om het gelijk als openhaard te gebruiken . En dan heb je een haardplaat ter bescherming van de achterzijde van de stookplek, nodig die groot genoeg is en dat was best een uitdaging. Want de gemiddelde haardplaat is 50 x 50 cm en dat was veel te klein. Al maanden zoek ik op "Le bon coin" , de Franse marktplaats naar een geschikte plaat. En eindelijk hebben we er vorige week een originele prachtige oude haardplaat gevonden van bijna 1 meter bij 80 cm. Het was wel een stukje rijden want hij was in de Jura, bijna 2 uur rijden bij ons vandaan. Voor ons goed te overzien en ook leuk om eens in dat gebied rond te rijden


de haardplaat , geen scheuren in de plaat , met jaartal 1743, ruim 2 cm dik gietijzer, loeizwaar. Hij lijkt niet groot maar als je naar de handschoenen kijkt geeft het wel enigsinds een idee.


Bij oude haardplaten zijn vaak bepaalde symbolen gebruikt , na wat zoeken heb ik de betekenis gevonden op een speciale websites alleen maar over haardplaten.

De kolommen symboliseren de sterkte van Hercules . De " Zuilen van Hercules " waren in de oudheid ook de bergen aan weerszijden van de Straat van Gibraltar . Ze symboliseren de overgang tussen de bekende wereld en de onbekende wereld ( Nec Plus Ultra , " Nothing beyond" ) , en dan ook nog net het tegenovergestelde : het nemen van risico´s en de confrontatie met het onbekende (Plus Ultra " au Beyond " ) . Zij vertegenwoordigen ook de overzeese gebieden op het koninklijke wapen van Spanje.

En dan weer een stuk over de renovatie en restauratie van de orangerie die wij zelf verbouwen tot luxe vakantie huis. Deze keer de balken en de queenpost, het was inmiddels begin van deze winter .


De bovenverdieping van de orangerie krijgt aan 3 zijdes volop raampartijen met daartussen 6 panelen gemaakt door Rogier, . ze stonden hier in de woonkamer te drogen nadat ze in een speciale primer waren gezet. De hoekstukken stonden toen nog in de schuur.



Het is een beetje moeilijk uit te leggen maar boven de raampartijen komt een steun balk , dat zijn deze samengestelde balken 1 van 9 meter voor de voorzijde en 2 van 7.5 meter voor de zijkanten
Ze zijn in de primer gezet en daarna 3x afgelakt met een speciale noorse verf die (als het goed is) heel lang mee gaat. De kleur is antraciet grijs maar als de zon erop staat lijkt het bijna donkerblauw. Om ze te kunnen schilderen hebben we nadat het chambres d´hôtes seizoen afgelopen was de woonkamer/ontbijtruimte leeg gehaald en voor de wintermaanden omgebouwd tot schilder atelier. Zo kunnen we hier werken zonder dat er poezen over de verf lopen en kunnen we het warm genoeg stoken dat het daadwerkelijk droogt. Omdat deze balken zo lang waren hadden we de ruimte achter de ontbijtruimte ook open staan.



Het begin van de constructie van de bovenverdieping. Aan beide zijdes van de bestaande muur zijn stalen binten geplaatst die langer dan de muur zijn. Het gebouw wordt aan de achterzijde een deel uitgebouwd



De vloerbalken van de eerste etage worden naar de orangerie gereden, Het gebouw erachter is de vervallen orangerie.



De zware balken worden met lieren en veel stijgerwerk voorzichtig omhoog getild. De stalen binten aan de voorzijde van het gebouw zijn er ooit ingezet. De 2 stalen binten die wij aan de zijdes hebben geplaatst steunen op deze bint en vormen een belangrijk deel van de constructie



Zicht vanaf de zijkant van het gebouwd. In totaal zijn er 4 balken van 20 x 25 cm bij 7.5 meter lang en 2 stalen balken aan bieide zijdes.



De orangerie vanaf de achterzijde gezien, de balken en ijzeren binten zitten allemaal op zijn plek. Daarna volgde de balk die alle uiteinden van de balken verbind



de dubbele queenpost, zoals dat heet, de centrale ondersteuning van het dak van de orangerie. Maanden heeft het in de schuur op zijn kant gestaan Afgelopen najaar was het zover, het frame ging richting de orangerie



De queenpost gaat eindelijk op transport naar de orangerie toe. We laten het heel voorzichtig op de aanhanger kantelen. Je ziet buiten de landrover staan, via het raampje is het touw van de lier van de landrover aan het framewerk vastgemaakt zodat het voorzichtig op de landrover kan zakken.



Detail van de queenpost. De staanders zijn gemaakt van een zilverspar, het framework in het midden van douglas, de klavers in het framewerk van eiken. Al het hout is afkomstig uit ons bos. De pen gat verbindingen zijn allemaal gecontroleerd, de hele constructie is gepast alle dakspanten staan klaar.



Met lieren, steigererk en kleine verhuiskarretjes op wieltjes ( en heel veel denkwerk van te voren) kon de constructie de orangerie ingereden worden



vanaf de zijdeur van de orangerie , het spant is gekanteld en moet nu omhooggetakeld worden



takelen, kantelen, steigerwerk aanpassen, spanbanden veranderen en vooral heel voorzichtig te werk gaan want het is nogal een gewicht



Tja en dan staat het en zie je pas hoe groot het is en krijg je ook een idee van de hoogte van de 2e etage. Hij staat nog in de takels, het definitief positioneren van de queenpost ging goed. Inmiddels zit ook de achterbalk van de balkconstructie van de eerste etage op zijn plek. De foto ziet er somber uit maar wat was het een pracht resultaat.


En mocht je verder op de hoogte willen blijven
op facebook zijn we ook terug te vinden we hebben inmiddels 468 likes en daar zijn we hardstikke blij mee




Nieuws 2024
Nieuws 2023
Nieuws 2022
Nieuws 2021
Nieuws 2019
Nieuws 2018
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007